Xbox Live Gold kaarten

Over de Xbox

Op 14 maart 2002, bracht Microsoft de eerste Xbox console op de markt in Europa. Eigenlijk is vanaf dat moment de console dan ook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van veel gamers. De naam Xbox stamt af van de oorspronkelijke naam, de “DirectX Box”. Deze tijdelijke projectnaam, was enkel in gebruik bij het maken en ontwerpen van de populaire console. Vrij vlot is het door Microsoft afgekort naar Xbox, waarna de naam onveranderd is gebleven.

Als Xbox fan weet je het natuurlijk wel: je kunt zoveel meer dan alleen games spelen. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van DVD. Ook heeft de Xbox een ingebouwde harde schijf, waardoor je media op de Xbox kunt opslaan. Bijvoorbeeld muziek. Wel is het zo dat de Xbox is uitgerust met beveiliging. Zo wil Microsoft ervoor zorgen, dat enkel software met deze stempel (digitale handtekening) gebruikt kan worden. Zo tracht Microsoft de controle over de Xbox te behouden.

Hardwarematig is de huidige Xbox gelijk aan een desktop computer. Software matig is het echter zo aangepast, dat je hier als gebruiker niets van merkt. Het meest belangrijke voor een console zoals de Xbox, is uiteraard de support voor games. Er is dan ook door Microsoft veel tijd en energie gestoken in het zorgen van ondersteuning voor de meest populaire games. Dit zorgt natuurlijk ook voor de nodige technologische veranderingen aan de Xbox. Of de console populair is? Dat merk je wel aan de enorme groei die het Xbox Live platform nog steeds blijft doormaken!

De Xbox One vs de Xbox 360

De Xbox One kwam in 2013 op de markt. Het was de opvolger van de Xbox 360. Heb je nog geen upgrade gedaan, dan is het zeker de moeite waard om dit alsnog te doen. Er worden namelijk nog steeds met grote regelmaat nieuwe features toegevoegd aan de Xbox One. Een van de meer recentere, is de support voor het Windows besturingssysteem Windows 10.

In 2013 leek het er nog even op, alsof de prestaties op multimedia vlak van de Xbox 360 beter waren. Inmiddels is deze stelling ruimschoots achterhaald. De Xbox One laat de Xbox 360 ver achter op het gebied van performance.

Beschik je ondertussen misschien zelfs al over een Xbox One S? Dan weet je dat de prestaties die van de Xbox One zelfs ruimschoots overtreffen. Nieuw aan de Xbox One S is ook de support van een 4K Blueray speler. Deze verandering draagt uiteraard bij aan een verbetering van de multimedia prestaties!

De Xbox One vs de Xbox 360: het design

Heb je de Xbox One wel eens naast de Xbox 360 gezet? Dan valt het je vast op dat de Xbox 360 een stuk kleiner is. Ook verbruikt de Xbox One aanzienlijk meer stroom dan de Xbox 360.

De Xbox One is maar liefst 33,3cm breed, 27,4cm lang en 7,9cm hoog. De Xbox 360 daarentegen is 27cm breed, 26cm lang en 7,5cm hoog. Dit is natuurlijk een stuk smaller. De reden dat Microsoft de Xbox One zo groot heeft gemaakt, is om oververhitting tegen te gaan. Dit was namelijk een bekend probleem van de Xbox 360. De "Red Ring of Death" roept bij vele gamers nu nog frustraties op. Het heeft Microsoft vele miljarden gekost. Het is dan ook niet heel raar dat er bij de Xbox One op veilig is gespeeld. Er zijn bij de Xbox One dan ook geen problemen qua verhitting bekend.

De Xbox One S bracht ook weer grote veranderingen met zich mee. Het model is zowaar 40% compacter dan de huidige Xbox One. Ook is de Xbox One S uitgerust met een inbouw adapter. Dit heeft een groot voordeel: je kunt de Xbox One S nu rechtop neerzetten. Je kunt de Xbox One S op deze manier eenvoudig in een kleinere ruimte neerzetten.

Gebruik je vaak spraak commando's? Of beweeg je graag mee met games? Dan is Kincet zeker de moeite waard. Herinner je jezelf nog dat de Xbox One op de markt kwam? Toen zat de Kinect erbij inbegrepen. Nu is de Kinect alleen los verkrijgbaar, zodat Xbox One nog goedkoper is!

De Xbox One Kinect heeft meer features dan de originele Kinect. Zo is de detectie van het lichaam beter en is er een ruimer zichtveld voor het spelen in een kleine ruimte. Ook is er een ruime aanvulling van spraak commando's. Vanuit Opwaarderen24 vinden we dan ook, dat het navigeren door de Xbox One interface veel eenvoudiger is met Kinect!

De Xbox One vs de Xbox 360: het geluid

Een onderbelicht aspect van mening console: het geluid! Je staat er vaak niet bij stil, maar weet je hoe frustrerend een zoemende console is tijdens het gamen? Heb je geen last van, met de Xbox One. Deze is nagenoeg stil tijdens het gamen én ook tijdens het kijken van film. De console heeft namelijk aanzienlijk meer ruimte dan de Xbox 360. Deze extra ruimte is ideaal voor het koelen, er hoeft door de console dan ook minder hard te worden gewerkt.

De Xbox One vs de Xbox 360: ram en cpu

Waar de Xbox 360 nog een op PowerPC gebaseerde CPU gebruikte, is de Xbox One al voorzien van een CPU op basis van de AMD Jaguar chip reeks. Zo heeft de Xbox 360 een drietal cores met een 3,2Ghz processor, de Xbox One heeft er maar liefst acht! Een flink verschil dus.

Dit houd natuurlijk niet in dat de Xbox One tweemaal zo snel is als de Xbox 360. De Xbox One is namelijk veel krachtiger. Naast meer cores, word de CPU ook effectiever gebruikt. Het is dus meer dan enkel de kloksnelheid die verbeterd.

Niet alleen de CPU-snelheid is omhoog gegaan, ook het RAM geheugen is vooruit gegaan. Zo had de Xbox 360 slechts 512MB RAM, in de Xbox One kom je 8GB tegen. Voor het vergelijken van snelheid word de TFLOPS standaard gebruikt. Vergelijk je de Xbox 360 met de Xbox One, dan haalt de Xbox 360 0,24TFLOPS waar de Xbox One er met 1,23TFLOPS ruimschoots voorbij gaat.

De Xbox One vs de Xbox 360: de controller

Voor wat betreft de controller is er geen revolutionaire verandering geweest tussen de controller van de Xbox 360 en die van de Xbox One. Microsoft heeft met wat kleine aanpassingen de grip en vorm van de Xbox One controller prettiger weten te maken.

De grootste verandering is wat door Microsoft de Impulse Triggers genoemd wordt. De Xbox One controller reageert nu op trillingen. Dit maakt racen op de Xbox One nog spannender. Je voelt de subtiele veranderingen als je schakelt of remt namelijk direct als een soort tinteling door je vingertoppen. Ook voor actie spellen is het een geweldige uitbreiding.

Ook de buttons aan de zijkant van de controller zijn wat aangepast. Deze zijn bij de Xbox One controller dichter op elkaar komen te staan. Dit neemt de bizarre overbrugging weg die de Xbox 360 wel had. Ook het D-Pad is verbeterd. De reactie is vlotter en het is makkelijker klikken. Al met al een aanrader voor de old school arcade spellen.

Helaas maakt ook de Xbox One controller nog steeds gebruik van AA batterijen. Hopelijk gaat hier bij een volgende Xbox generatie verandering in komen..

De Xbox One vs de Xbox 360: Live kaarten

Ben je benieuwd naar het online platform van de Xbox, Xbox Live? Dan is het goed om te weten dat je met een Xbox One de meeste Xbox 360 games ook kunt spelen. Je Xbox Live Gold account valt op allebei de consoles te gebruiken. Zo hoef je niet bang te zijn dat de Xbox Live Gold code die je kopen wil, niet zal werken.

De Xbox One vs de Xbox 360: tegoed

Ben je van plan om je Xbox 360 te vervangen door de Xbox One? Dan is het goed om te weten, dat Microsoft het Xbox tegoed mee veranderd. Je hoeft je dus hierover geen zorgen te maken, indien je een Xbox code koopt. Ook handig mocht je de Xbox Live kaart als verjaardagscadeau willen geven. Je hoeft dus niet te weten welke console de jarige heeft!